Danes tudi uradno obeležujemo dan slovenske hrane, katerega namen je opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Eden najpomembnejših projektov v tem sklopu, v katerem so združena prizadevanja resornih ministrstev (zdravstvo, kmetijstvo, izobraževanje), čebelarske zveze, Inštituta za varovanje zdravja, Zavoda za šolstvo, kmetijsko gozdarske ter gospodarske zbornice, … je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami.
Tako bo danes po številnih vrtcih in šolah, tudi šentjurskih, zadišalo po domačih dobrotah, seveda pa se bodo otroci ob tem tudi kaj naučili. Župan mag. Marko Diaci, ki se vsa leta aktivno vključuje v tradicionalni zajtrk je tokrat zajtrkoval v enotah Vrtca Šentjur – Center, Pešnica. V Enoti Center so otroci sami pekli domač kruh in pripravljali namaze, v Enoti Pešnica, od koder so tudi fotografije, pa so z zanimanjem prisluhnili čebelarju in spoznali njegovo »orodje«. Kot se je lahko prepričal župan, pa so otroci kar tekmovali, kdo ve več o koristih uživanja medu in zdrave hrane, čemur je gotovo prispevalo tudi dejstvo, da ima Občina Šentjur izjemno razvito mrežo tradicije čebelarjenja, s katerim se v okviru krožkov in učnih čebelnjakov seznanjajo že najmlajši. Nenazadnje si je lani Občina Šentjur prislužila tudi naziv čebelam najbolj prijazna občina! Vsem šentjurskih enotam vrtcev in šolarjem, ki bodo danes okušali domače dobrote, želimo dober tek!
*iz uradne spletne strani projekta: http://tradicionalni-zajtrk.si/zajtrk_2014/
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. Projekt je namenjen tudi navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prav tako drugimi javni zavodi in potrošniki, in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki. Spodbuja pa tudi k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi letos izvaja akcijo sejemo semena vrtnin – oktobra smo vrtcem in osnovnim šolam poslali pet vrečic semen z namenom. Otroci jih bodo skupaj z učitelji in vzgojitelji posejali in spremljali razvoj rastlin od semena do plodov. Poudarjamo tudi zdravju in okolju prijazen način pridelave.