Sinoči je župan mag. Marko Diaci ob prisotnosti predsednika Turistične zveze Slovenije in župana Občine Podčetrtek Petra Misjena otvoritveni slovesnosti večdnevne prireditve Šentjurjevo 2013 razglasil Ipavčeva oziroma županova vina.
Letos je komisija izmed dobitnikov zlatih priznanj med šentjurskimi vinogradniki izbrala tri pridelovalce: rumeni muškat Ivana Johana iz Voduc je bil izbran za Benjaminovo vino, modra frankinja Antona Krofla s Planine pri Sevnici za Gustavovo vino, laški rizling – izbor Jureta Zdolška iz Okroga (Ponikva) pa za Josipovo vino. Gre za odlična vina šentjurskih vinogradnikov, ki bodo v naslednjem letu dni predstavljala Občino Šentjur kot protokolarna vina. Imena pa so pred leti dobila po slovitih bratih Ipavec, vina pa so simbolno izbrana tako, da naj bi predstavljala tudi njihovo delo in življenjsko usmeritev. Obiskovalci otvoritve so lahko izbrana vina tudi poskusili.
Šentjurjevo 2013 se je sinoči pričelo z otvoritvijo razstave Naravno je zdravo, ki bo na ogled v Galeriji Zgornji trg do nedelje. Prireditev, ki jo je vodila Anita Koleša, so popestrili glasbeniki in pevci zasedbe Gemaj. Zbrane je pozdravil in nagovoril predsednik Sveta Mestne skupnosti Šentjur Jože Štiglic, ki je poudaril pomen Šentjurjevega za promocijo mesta in občine ter še enkrat povabil k udeležbi v čim večjem številu. Vsem soorganizatorjem se je za sodelovanje zahvalil tudi župan mag. Marko Diaci. Direktor Šolskega centra Šentjur mag. Branko Šket je izpostavil sodelovanje na razstavi, mednarodni strokovni obisk Šentjurjevega, na katerega bodo pripeljali svoje goste iz sorodnih šol ter poudaril pomen poklicev, za katere center izobražuje. Predsednik Vinogradniškega društva Šentjur Jurij Malovrhje predstavil ocenjevanje vin letnika 2012, v katerem so v začetku aprila skupaj s ŠC Šentjur in Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor ocenili sto različnih vin, pridelanih v bližnji in širši okolici Šentjurja. Bera zlatih priznanj dokazuje vse večjo kvaliteto pridelovalcev, na roko pa sta šli tudi zadnji dve letini. Prvič letos so se na razstavi predstavile tudi članice Društva kmetic Mavrica, ki so zamesile in na ocenjevanje prinesle raznolike vrste kruha z dodatki, tokrat s poudarkom na zeliščih (rdeča nit letošnje razstave Naravno je zdravo), večina si jih je po besedah predsednice Martine Volaričprislužila zlato priznanje. Tudi njihove dobrote so obiskovalci poskusili, že na videz atraktivni hlebčki z zanimivimi teksturami pa so še zmeraj na ogled.