Vse osnovne šole v Občini Šentjur so se vključile v vseslovensko akcijo priprave tradicionalnega zajtrka, vsaka šola pa je poleg domačih lokalnih živil za šolarje pripravila tudi svojevrstne aktivnosti – od kuhanja, peke, ustvarjanja do srečanj s čebelarji in delavnic na temo zdrave prehrane. Tradicionalni slovenski zajtrk so pripravili tudi v vseh enotah Vrtca Šentjur, župan, mag. Marko Diaci, pa je v petek, 18. novembra, zajtrkoval v enoti Hruševec.
V Vrtcu Šentjur so veliko pozornosti zdravi domači prehrani namenjali kar ves teden; spoznavali so različne slovenske tradicionalne jedi, čebele ter njihovem pomenu za naravo in človeka ter se pripravili na skupinsko petje pesmi Lojzeta Slaka Čebelar. 18. novembra sta otroke vrtca v Hruševcu obiskala tudi čebelarja Mirko Gajšek in Rudi Magdalenc, skupaj z županom so prisluhnili opisom dela čebelarjev, poskusili med pozajtrkovali poleg medu na domačem črnem kruhu še mleko in maslo. Za konec so vsi otroci vrtca zapeli skupaj s pevskim zborom ČD Šentjur in se tako pridružili vseslovenskemu prepevanju na številnih lokacijah natanko ob 10. uri. Župan mag. Marko Diaci je ob tej priložnosti pozdravil cilje akcije, ki so usmerjeni v bolj zdravo prehrano za naše najmlajše, da bi znali prepoznavati pomen in kvaliteto lokalne pridelave, s čimer bi se izboljšal položaj za slovenske kmete, pridelovalce in predelovalce v živilski panogi. Šentjurske šole in enote vrtca so ob dnevu tradicionalnega slovenskega zajtrka pripravil širok nabor zanimivih aktivnosti, ki so jih skrbno zabeležili v fotogalerijah na svojih spletnih straneh.
Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga podpirajo ministrstva za šolstvo, kmetijstvo in zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter številni drugi zavodi ter organizacije, se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani. Ozavešča o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Posebna pozornost je namenjena pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.http://tradicionalni-zajtrk.si/.